Durata: 1 zi/ 8 ore
Program: 12.30-20.30
Pret de lista: 175 Euro + TVA.
TEMATICA CURSULUI
Fenomenul corupției se bucură de un tratament pe multiple paliere, atât procedurale, legale, cât și organizaționale. Analiza cadrului legislativ aplicată în această materie, conferă posibilitatea identificării unor norme legale care pot fi încălcate cu precădere, în funcție de specificul și obiectivele fiecărei organizații.
Tot astfel, incidența ridicată a unor norme legale este cea care creionează adaptarea strategiei de prevenire și combatere a corupției.
Cadrul organizațional și omul din interiorul organizației sunt principalii factori care pot determina manifestarea faptelor de corupție. Analiza contextului organizațional și a celui extern organizației sunt două operațiuni capitale, necesare adoptării și implementării unei strategii anticorupție.
Dincolo de a fi un ideal, transparența organizației și a deciziei organizaționale constituie mecanisme care au rolul de a descuraja manifestarea faptelor de corpuție. Apare însă o întrebare legitima, respectiv cât de transparentă trebuie să fie organizația? Sau, cu alte cuvinte, o transparență excesivă conferă o siguranță a exitenței eticii și legalității în organizație?
Prevenirea apariției și manifestării situațiilor de incompatibilitate, respectiv conflict de interese, presupune implementarea unor proceduri clare, care să fie cunoscute de toți membrii organizației. Proiectarea acestor proceduri se bazează, în mod fundamental, pe reacția promptă în cazul unor apariției unor astfel de situații, de incompatibilitate sau conflict de interese.
În această secțiune vom analiza din perspectivă psihologică, funcțională și organizațională modalitatea în care apar și se manifestă riscurile și vulnerabilitățile la corupție, precum și căile prin care efectele acestora se pot amplifica, afectând grav eficiența sau credibilitatea organizației.
Este un imperativ al managementului ca șeful să cunoască tot ce este relevant în organizație. Pe baza acestui considerent, managerul ar trebui să își poată proiecta și implementa proceduri proprii de control administrativ care ar putea descuraja apariția și manifestarea actelor de corupție la nivel organizațional.
Progresul unei organizații în lupta anticorupție se manifestă pe mai multe planuri. Dintre ele, extrem de importante sunt modul în care beneficiarii activităților organizației receptează progfresele acesteia, cât și modul în care proprii angajați descriu organizația pentru care activează. Tot aici se va face o prezentare a mecanismelor generale și specifice de auditare a proceselor de prevenire și combatere a corupției.
O veche zicală românească spune că omul învață din greșelile proprii, lucru care este la fel de adevărat și pentru organizație. A știi să transformi eroarea de azi în sucesul de mâine este o artă managerială care poate fi folosită cu succes și în materia luptei anticorupție.
A fi proactiv în raport cu riscurile de corupție în materia achizițiilor publice devine în prezent o adevărată știință. A cheltui legal și eficient, în interesul organizației sau comunității, banul public care îți este alocat reprezintă o obligație a mandatului de conducere a instituției publice. Reducerea riscurilor și vulnerabilităților asigură bazele unui management eficient al achizițiilor publice și, pe cale de consecință, a credibilității organizației.
Educația are rolul de a schimba atitudini și comportamente în raport cu informațiile pe care un individ le asimilează. Educația anticorupție are un rol preponderent preventiv dar și de transfer efectiv al responsabilității către funcționarul care a participat la astfel de programe de pregătire.
Formator
Conf. univ. dr.
Petrică – Mihail MARCOCI